Segíthetünk? Hívjon bátran! +36 (1) / 295-0860
;

Érdekességek autósoknak

Érdekességek autósoknak

Műszaki vizsga


„A Kormány 41/2020. (III. 11.) Kormány rendelete 4. § alapján a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

Ehhez kapcsolódó kérdéseink:

A gépjármű forgalmi engedélye, a „magyar állampolgárok hivatalos okmányának” vagy a gépjármű hivatalos okmányának minősül-e?

A fentiek alapján a rendelet 4. § vonatkozik-e a Magyarországon fogalomban lévő gépjárművek lejáró forgalmi engedélyeire is: „a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek”?

A rendelet csak a magyar állampolgárokra vonatkozik, vagy a jogi személyek tulajdonában lévő járművekre is?

Az érvénytelen forgalmi engedélyű gépjárművek a veszélyhelyzetben részt vehetnek-e a közlekedésben?

A választ Érsek István helyettes államtitkár megbízásából dr. Veres Ildikó osztályvezető adta meg. 

„Az okmányok érvényessége tekintetében jelenleg az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 81/2020.Korm. rendelet) 6.§ (1) bekezdése tartalmaz rendelkezést az alábbiak szerint: „A veszélyhelyzet alatt a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.”

A hivatkozott rendelkezések alapján a levelében feltett kérdések tekintetében az alábbi tájékoztatást adom.

A gépjármű forgalmi engedélyére irányadóak a 81/2020. Korm. rendelet 6.§ (1) bekezdésben foglaltak, azaz a lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

A 81/2020. Korm. rendelet hivatkozott rendelkezése csak magyar állampolgárokra vonatkozik, jogi személyek tulajdonában lévő járművekre nem. Tájékoztatom továbbá, hogy a közúti közlekedésben való részvétel szabályaira, valamint annak ellenőrzése és a feltárt jogkövetkezményekre vonatkozó szabályozás nem változott.”

Ezek alapján: 2. pont: a cégekre, jogi személyekre nem vonatkozik a rendelet, tehát a céges és jogi személyek tulajdonában lévő gépjárműveket a műszaki vizsga lejártakor kötelező továbbra is vizsgáztatni kell.

3. pont: a KRESZ szabálya alapján csak érvényes műszakivizsgával lehet a közlekedésben részt venni (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. § (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni,

a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye van.

TELEFON

+36 (1) / 295-0860

CÍM

1188 Budapest, Nagykőrösi út 84.

© 2022 Piliskó és Társa Kft. - Minden jog fenntartva